Saltar apartados

Notícies

NOTÍCIES I ESDEVENIMENTS

02/06/2021
Setmana Internacional dels Arxius en la UA (7-11 juny 2021)

Amb motiu del Dia Internacional dels Arxius que se celebra el 9 de juny, l'Arxiu General ha programat una sèrie d'activitats, entre les quals destaquem:

- Webinar "Transparència i Arxius", que tindrà lloc el dilluns 7 de juny, de 12-13 h en: https://meet.google.com/vgx-zqcr-jhp(No requereix inscripció prèvia).

- Curts de l'Arxiu: vídeos de curta duració per a donar a conèixer documents singulars de fons i col·leccions de l'Arxiu de la UA, explicats per investigadors i especialistes.

25/06/2020
Servei de consulta presencial en l'Arxiu

Fins a un altre avís, l'horari de l'Arxiu General és de 9 a 14 h., de dilluns a divendres. El servei de consulta presencial de documents està obert al públic, mitjançant cita prèvia concertada per correu electrònic (arxiu@ua.es) o telèfon: 965909757.

04/05/2020
Situació de l'Arxiu General en la fase 0 de la desescalada per la COVID-19

En l’actual situació de desescalada pel confinament produït per la COVID-19, informem els nostres usuaris que encara que l'Ordre SND/388/2020, del passat diumenge, estableix les condicions d'obertura dels arxius a partir del dilluns 4 de maig, les nostres dependències romandran tancades, per la qual cosa la posada a disposició dels documents sol·licitats a l'Arxiu General i a l’Arxiu de la Democràcia continuarà sent, sempre que siga possible,  per via telemàtica.

Aquesta situació es mantindrà fins que la UA adopte les mesures de desescalada que facen aconsellables l'accés a les dependències universitàries.

12/06/2019
Celebració del Dia Internacional dels Arxius

En el marc de les celebracions del Dia Internacional dels Arxius, organitzades per l'Associació d'Arxivers i Gestors de Documents Valencians, el personal dels arxius de la província d'Alacant està convidat a assistir a la Jornada sobre "L'accés als documents i la memòria històrica" que se celebra en l'Arxiu Municipal del Crevillent.

La cita és el dimarts 18-6-2019. Allí estarem.

07/06/2018
Visita a l'Arxiu del professor Juan Antonio Ríos amb els alumnes del la Universitat Permanent

En la vesprada del 6 de juny l'Arxiu ha rebut la visita d'un grup d'alumnes de la Universitat Permanent amb el seu professor Juan Antonio Ríos per a conèixer d'a prop el nostre Arxiu i els fons documentals relacionats amb la província d'Alacant dels anys 50-70.

16/05/2018
Memòria del Servei d'Arxiu i Registre de 2017

Ja està disponible la memòria anual corresponent a l'any 2017.

16/05/2018
Nova web sobre repressió franquista en la província d'Alacant

L'Arxiu de la UA ha col·laborat en la creació d'un portal web sobre la repressió franquista en la província, que arreplega exhaustiva informació i documents, escrits o reunits per l'historiador Francisco Moreno i un equip de col·laboradors. Aquest treball s'emmarca en el projecte de l'Arxiu de la Democràcia, presidit pel Vicerector de Cultura, Esport i Llengües.

02/02/2017
Memòria anual del Servei d'Arxiu i Registre, 2016.

Ja està disponible la memòria anual del Servei d'Arxiu i Registre.

25/01/2017
Entrevista a José Beviá Pastor

El 24 de gener ha tingut lloc en el Taller d'Imatge l'enregistrament d'una entrevista a un dels professors del primer claustre del CEU i parlamentari del PSOE durant el període 1977-2000, José Beviá Pastor, que va participar activament a favor de la creació de la Universitat d'Alacant en 1979.

Aquesta llarga entrevista, en la qual revisa la seua vida professional i activitat política, estarà disponible en els pròxims dies per a totes aquelles persones interessades a conèixer i estudiar l'educació, la cultura i la vida política a Alacant des del franquisme fins a l'actualitat.

Aquesta activitat forma part del projecte de l'Arxiu de la Democràcia de reunir testimoniatges orals de la història del CEU, antecedent de la Universitat d'Alacant, amb vista al 50 aniversari de la seua creació.

27/10/2016
L'Arxiu de la UA contribueix a la història oral del CEU

L'Arxiu General, a través del projecte de l'Arxiu de la Democràcia, està promovent la reconstrucció de la història del CEU (Col·legi d'Estudis Universitaris), antecedent de l'actual Universitat d'Alacant, que va iniciar la seua marxa el curs 1968-1969.

Per aquest motiu, el 26 d'octubre, un grup d'antics professors es van reunir en les sales de l'actual Residència "Jorge Juan" d'ISFAS per a rememorar els seus records del primer claustre del CEU que va tenir lloc el 4 de novembre de 1968 en el llavors Hotel Carlton.

El Diari Información d'Alacant va estar present llavors i ara.

03/06/2016
Arxius valencians i transparència

El pròxim 13 de juny l'Arxiu General de la Universitat d'Alacant participa en la jornada sobre "Arxius útils: en què consisteix la transparència", organitzada per l'Associació d'Arxivers Valencians amb motiu del Dia Internacional d'Arxius.

L'acte tindrà lloc a Novelda, en el Centre Cultural Gómez Tortosa, Carrer Major núm. 6.

08/03/2016
Visites d'alumnes de batxillerat a l'Arxiu

Tots els divendres al matí, des de febrer fins a abril, l'Arxiu està rebent grups d'alumnes de batxillerat de centres educatius de la província d'Alacant. En aquesta activitat d'acostament a la Universitat dels seus futurs estudiants, s'explica la funció de l'Arxiu i els seus principals fons, se'n visiten les instal·lacions i se'n mostren una sèrie de documents singulars i representatius dels diversos fons i col·leccions.

15/07/2015
Localitzada nova documentació de l'Escola Normal d'Alacant

Amb motiu del trasllat de la Facultat d'Educació a l'edifici actual es va localitzar nova documentació entre la qual destaquen les actes de depuració dels Comitès del Front Popular, constitüits en la Normal en els anys 1936 i 1937, juntament amb llistes i informes referits al seu personal docent i al seu alumnat.

08/07/2015
Publicada la nova carta de serveis del Servei d'Arxiu i Registre (edició 2. 2015)

El 7 de juliol s'ha publicat en el BOUA la nostra segona edició de la Carta de serveis que començarà a aplicar-se al setembre de 2015.

Novetats normatives acadèmiques
03/07/2015
L'Arxiu entra en un documental per a TVE

L'1 de juliol va tenir lloc el rodatge de diverses escenes en l'Arxiu General per al documental "L'home que va embotellar el sol" del director valencià Óscar Bernàcer. Aquest documental tracta sobre la història de Benidorm i l'Alcalde Pedro Zaragoza, l'arxiu personal del qual forma part dels nostres fons documentals. No és la primera vegada que el director de cinema aborda aquest tema, ja que fa dos anys va dirigir el curtmetratge "Bikini" que ha rebut un bon nombre de premis en diversos festivals.

CulturaConcursos i premisCinema
16/10/2013
VII Jornades de l'Associació d'Arxivers i Gestors de Documents Valencians (AAV)

Els dies 23 al 25 d'octubre tindran lloc a València les VII Jornades de l'AAV amb l'interessant títol: "Documentació digital i memòria històrica". Els estudiants i els membres de l'AAV o d'altres associacions d'arxivers disposen d'una tarifa d'inscripció reduïda de 50 euros.

07/06/2013
Jornada del Dia Internacional d'Arxius a Alacant

L'Arxiu General de la Universitat d'Alacant participa en una Jornada sobre arxius el divendres 14 de juny, de 10 a 13 hores en l'Arxiu Municipal d'Alacant, amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Arxius organitzada per l'Associació d'Arxivers i Gestors de Documents Valencians.

12/02/2013
L'Arxiu col·labora amb el II Cicle de Ciutat i Memòria de la Seu d'Alacant

El dijous 21 de febrer visitaran l'Arxiu General de la Universitat d'Alacant els alumnes del curs "Ciutat i memòria", del II Cicle Ciutat i Educació, organitzat per la Plataforma d'Iniciatives ciutadanes en la Seu d'Alacant i coordinat per Araceli Pericás. Les activitats consistiran en una visita guiada a l'Arxiu, una exposició de fons documentals referits principalment a l'Arxiu de la Democràcia i una sessió d'explicació dels recursos documentals disponibles en la pàgina web de l'Arxiu, les col·leccions digitalitzades del qual aporten materials d'interès didàctic.

11/05/2012
Exposició "La Segona República a Alacant (1931-1936) en l'Arxiu Municipal d'Ibi

Des del 10 fins al 31 de maig es pot visitar l'última exposició de l'Arxiu de la Democràcia de la UA para la realització de la qual s'ha comptat amb la col·laboració de diversos arxius municipals de la província, en particular també amb l'Arxiu Municipal d'Ibi en el qual s'exposa al llarg del mes de maig de 2012.

03/06/2011
Curs d'estiu sobre Arxius en la Universitat d'Alacant

 

Curs d'estiu en la Seu Universitària de Villena: Arxius, revisant processos, actualitzant continguts.

Dates: del 12 al 14 de juliol.

Obert el termini d'inscripció

Organitzat per: Departament d'Història Medieval, Història Moderna i Ciències i Tècniques Historiogràfiques.

Arxiu General de la Universitat d'Alacant.

Directores del curs: Verónica Mateo i Mercedes Guijarro

 

 

14/04/2011
Exposició: Record d'una esperança: la Segona República a Alacant (1931-1936)

Aquesta exposició, que s'inaugura en el MUA el dijous 14 d'abril a les 12 hores, és una activitat organitzada per l'Arxiu de la Democràcia. L'exposició es mantindrà oberta fins a finals de juny i, a partir d'aquesta data, serà traslladada a diverses localitats de la província d'Alacant.

11/03/2011
La transició democràtica en la I Olimpíada d'Història

El Vicerectorat d'Extensió Cultural, a través de l'Arxiu de la Democràcia, col·labora enguany amb la Facultat de Filosofia i Lletres en la celebració de I Olimpíada d'Història el tema central de la qual és la Transició Democràtica.

11/03/2011
Els alumnes de Batxiller de la província visiten l'Arxiu General

Fins a finals del mes de març, l'Arxiu rebrà la visita de grups d'alumnes interessats en les titulacions d'Humanitats.
En la visita s'expliquen els serveis de l'Arxiu i s'exposa una selecció de documents del fons documental de l'Arxiu de la Democràcia

24/11/2010
L'Arxiu de la Democràcia en el centenari de Miguel Hernández

El dia 1 de desembre, a les 20.15, a la Seu d'Alacant, se celebrarà l'acte anual de l'Arxiu de la Democràcia, que enguany commemora el centenari de Miguel Hernández.
Durant l'acte, tindrà lloc la presentació del llibre "Homenatge dels pobles d'Espanya a Miguel Hernández, 1976", i es farà lliurament d'una obra escultòrica d'Arcadi Blasco als nous donants de fons documentals a l'Arxiu de la Democràcia.

08/11/2010
Constitució de la Comissió de Documents i Arxius de la Universitat d'Alacant

En el marc del Reglament del Sistema de Gestió Documental i Arxius de la Universitat d'Alacant, el passat quatre de novembre, s'ha celebrat la sessió de constitució de la Comissió de Documents i Arxius de la Universitat d'Alacant, que té com a funció l'aprovació de les propostes de conservació, eliminació, accés i transferència de la documentació; l'adopció de les mesures de gestió dels documents essencials i confidencials de la UA i qualsevol altra relacionada amb el sistema de gestió de documents i arxius.

Informem del nou horari de l'Arxiu Universitari a partir de l'1 d'octubre:
Dilluns, dimecres i divendres, de 08.00 h a 15.00 h.
Dimarts i dijous de 08.00 h a 17.00 h.
Es manté la cita prèvia per a les sol·licituds de consulta presencial.

Arxiu


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464