Saltar apartados

Fons d'Imatges

 

Reuneix els documents gràfics que formen part de diverses col·leccions dipositades en l'Arxiu General de la Universitat.

Aquest fons arreplega diferents tipus de material: fotografies, cartells, dibuixos i discos de vinil.

Amb l'objectiu de la seua difusió, aquests materials han sigut digitalitzats i recollits en un catàleg web, denominat Portal d'Imatges, la consulta de les quals permet accedir a la imatge dels documents gràfics i, en el cas dels discos de vinil, a les il·lustracions de les carátulas.

Accés al Portal d'Imatges.

A més, la major part de les col·leccions de fotografies i dibuixos també estan disponibles en l' "Arxiu Audiovisual de la UA"

L'Arxiu General també ofereix la possibilitat de consultar els originals en les dependències del propi Arxiu i d'efectuar reproduccions, sempre que els motius del sol·licitant ho justifiquen i les condicions de drets d'autor i de conservació del material ho permeten. Així mateix, aquests documents poden ser sol·licitats en préstec, sota les condicions establides per la Universitat, per a col·laborar amb activitats d'interès cultural, educatiu o científic.

El fons està format per diferents col·leccions.

 

Fotografies institucionals de la Universitat d'Alacant

 

Reuneix fotografies procedents de diferents unitats administratives de la Universitat: Rectorat, Secretaria General, Protocol, Oficina de Comunicació, etc., relatives a la vida acadèmica i investigadora de la Universitat d'Alacant, activitats culturals, desenvolupament urbanístic del Campus, esdeveniments, etc.

Una part important d'aquesta col·lecció està formada per les fotografies més antigues (des de 1968), que corresponen a l'etapa del Centre d'Estudis Universitaris, precedent de la Universitat d'Alacant.

La col·lecció es va ampliant amb els enviaments que periòdicament fan a l'Arxiu General les unitats administratives.

 

Fotografies del fons Arxiu de la Democràcia

La col·lecció està formada per fotografies procedents de donacions o cessions de persones rellevants de la vida política i cultural d'Alacant, principalment del període de la Transició Política (1975-1982) i anys posteriors.

També inclou fotografies de períodes anteriors (Segona República, Guerra Civil i exili) pertanyents a successors de personalitats de la política alacantina, entre els quals podem assenyalar: l'Alcalde d'Alacant D. Lorenzo Carbonell, el President del Front Popular de Benidorm D. Juan Ripoll Yvars, així com algunes fotografies del catedràtic de l'Escola de Magisteri i Diputat per Esquerra Republicana en 1936, D. Eliseo Gómez Serrano.

La col·lecció segueix oberta a noves incorporacions.

 

Fotografies del fons Pedro Zaragoza Orts

Inclou més d'un centenar de fotografies que formen part de l'arxiu personal de Pedro Zaragoza Orts, donado a la Universitat d'Alacant en 2008.

Pedro Zaragoza va ser una personalitat rellevant per a la història de la segona meitat del segle XX a Alacant i va ocupar diversos càrrecs polítics durant el franquisme: Alcalde de Benidorm (1951-1966); President de la Diputació Provincial d'Alacant (1966-1970); Director General d'empreses i Activitats Turístiques (1969-1973) i Governador Civil de Guadalajara (1974-1976).

El seu major reconeixement es deu a l'impuls del desenvolupament turístic d'Alacant i molt especialment de la ciutat de Benidorm. A aquesta temàtica es refereix gran part de les fotografies de la col·lecció.

 

Fotografies del fons Fernando Martín-Sánchez Juliá

Pertanyen a una part de l'arxiu personal de D. Fernando Martín-Sánchez Juliá (Madrid, 1899-1970), donado per un dels seus hereus a la Universitat d'Alacant.

La col·lecció consta de prop d'un centenar de fotografies que són testimoniatge de l'activitat d'aquest enginyer, geògraf i periodista, que va ser membre fundador de la Confederació Nacional d'Estudiants Catòlics i president de l'Associació Catòlica Nacional de Propagandistes entre 1935 i 1953. Va ser redactor i conseller del periòdic catòlic %u201CEl debat%u201D i impulsor i creador del Col·legi Major Sant Pablo CEU.

 

Cartells de la Universitat d'Alacant

La col·lecció inclou, fins al moment, una part dels cartells dissenyats, des de 1985, pel Gabinet d'Imatge i Comunicació Gràfica de la UA, per encàrrec de diferents òrgans i unitats administratives de la Universitat, per a la difusió d'activitats acadèmiques, d'investigació o culturals. Progressivament es completarà la col·lecció del Gabinet Imatge i s'aniran incorporant els cartells d'altres unitats de la UA que també tenen competència en el disseny i creació de cartells.

La col·lecció té un doble valor: Valor informatiu, mentre que els cartells documenten les activitats de la UA i valor artístic, lligat a la creativitat en el disseny dels cartells.

 

Cartells d'Estudiantina. Col·lecció Enrique Pérez Penedo

Reuneix més de tres-cents cartells realitzats per a la promoció de certàmens i esdeveniments d'estudiantines. La col·lecció va ser formada per Enrique Pérez Penedo, dissenyador gràfic, dibuixant i tuno, que la va donar a la Universitat d'Alacant per al seu tractament i difusió.

La col·lecció inclou, en la seua majoria, cartells d'esdeveniments d'estudiantina celebrats en diferents ciutats espanyoles, però també estan representats trobades i certàmens celebrats en altres països: Portugal, Holanda, Mèxic, Perú i França.

L'interès de la col·lecció resideix en la seua singularitat, en la seua temàtica tan relacionada amb la vida universitària, en la seua àmplia cobertura cronològica (abasta des de 1970 fins a l'actualitat), en la informació que aporta i en el valor artístic dels cartells, realitzats en moltes ocasions per artistes de prestigi.

La col·lecció segueix oberta a noves incorporacions.

 

Cartells del fons Arxive de la Democràcia

Inclou cartells procedents de donacions de particulars i associacions alacantines, relacionats amb la implantació i consolidació de la democràcia en la província d'Alacant.

Els cartells són de temàtica social (cartells de moviments veïnals), política (cartells electorals del PSOE), cultural, de gènere, etc.

La col·lecció segueix oberta a noves incorporacions.

 

Dibuixos i esbossos del fons José Gutiérrez Carbonell

Reuneix 230 dibuixos i esbossos de projectes escultòrics de l'escultor alacantí José Gutiérrez Carbonell (Alacant, 1924-2002), la major part de format xicotet i mitjà, en els quals predomina l'ús d'aquarel·les i guaches. Una part de la col·lecció consisteix en projectes decoratius per a comerços i particulars, escultures i murals de temàtica religiosa i esbossos de monuments commemoratius.

La col·lecció es trobava en el taller de l'escultor, situat en el barri Garbinet d'Alacant. Les hereves van organitzar la col·lecció i la donaron a l'Arxiu de la Universitat al setembre de 2005. L'Arxiu ha dut a terme la neteja, instal·lació, catalogació i digitalització de la col·lecció.

 

Discos de vinil del fons de Ràdio Nacional d'Espanya a Alacant

La col·lecció de discos de vinil va ser adquirida i recopilada per la delegació a Alacant de Ràdio Nacional d'Espanya al llarg dels anys 70, 80 i 90, per a ser utilitzada en l'emissió dels seus programes musicals.

L'any 2006, a través de la gestió del Vicerectorat d'Extensió Universitària, la col·lecció va ser donada a la Universitat d'Alacant i dipositada en l'Arxiu General per a la seua conservació i tractament. L'Arxiu està duent a terme la neteja, instal·lació i descripció de la col·lecció, que inclou la digitalització de les portades i contraportades dels discos.

El fons està format per 17.000 discos, dels quals uns 11.000 corresponen a SPs (single play) i uns 6.000 a LPs (long play) i MSs (maxi-singles), de gran varietat de gèneres musicals.

Arxiu


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464